Geleceğe İlham Ver Küçük Hibe Programı

Gençleri, Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) ve şirketlerle bir araya getirerek, gençlerin toplumsal faydayı önceleyen projelerini hayata geçiren Geleceğe İlham Ver Küçük Hibe Programı, tamamlandı.
Geleceğe İlham Ver (GİV) Küçük Hibe Programı, Avrupa Birliği tarafından Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı kapsamında finanse edilen ve Kıbrıs Kıbrıs Türk Yöneticiler Derneği (KTYD) ve İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği (İKYD) tarafından yürütülen SEEing Youth Projesi çatısı altında gerçekleştirildi.

Geleceğe İlham Ver Küçük Hibe Programı Projeleri Başarıyla Uygulandı

Gençlerin belirlediği toplumsal sorunlar temelinde hazırlanan yedi yenilikçi proje, insan hakları, çevre ve benzeri konularda çalışmalar yaptı. Toplumu dönüştürme arzusuyla yola çıkan gençleri desteklemek amacıyla GİV Küçük Hibe Programı, toplamda 7 proje için 26.266 Euro destek sağladı.

İnsan hakları, çevre, sosyal katılım ve sürdürülebilirlik gibi kritik alanlarda faaliyet gösteren projeler, 15 Mayıs’ta gerçekleşen lansman etkinliği ile kamuoyuna duyuruldu ve yürürlüğe giri ve program Ekim 2024’te tamamlandı. GİV Küçük Hibe Programı, adil, eşitlikçi ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak isteyen gençleri destekleyerek sosyal değişim, katılım ve kapasite geliştirme konularında aktif olmalarına olanak sağladı.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Neden Önemlidir?

Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS), şirketlerin sadece kar amacı gütmekle kalmayıp, topluma ve çevreye de katkı sağlama sorumluluğunu üstlenmesini gerektirir. KSS projeleri, toplumsal sorunlara çözüm bulma sürecinde şirketlerin etkisini artırır, çalışan motivasyonunu yükseltir ve şirketlerin toplumla olan bağlarını güçlendirir. Aynı zamanda, şirketlerin itibarını olumlu yönde etkileyerek, sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir rol oynar. KSS, hem bireyler hem de toplum için daha adil, eşitlikçi ve sürdürülebilir bir dünya inşa edilmesine katkı sağlar.

Neden Sektörler Arası Ortaklık Gereklidir?

Toplumumuz, kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin teşvik edilmesine ve sivil toplum örgütleri ile özel sektör arasında daha fazla işbirliğine ihtiyaç duymaktadır. Bu işbirliğinin başarısı, mümkün olduğunca çok paydaşın bir araya gelerek birlikte çalışması, öğrenmesi ve büyümesiyle sağlanabilir. Aktif yurttaşlar ve STÖ’ler, belirli bir tematik odak üzerinden toplumsal sorunları çözmeye yönelik fikirler geliştirirken, şirketler bu çabaları çeşitli kaynaklarla destekleyerek kalıcı çözümler üretmede önemli bir rol oynayabilir. Bu işbirliği, aktif yurttaşların gönüllülüğü, STÖ’lerin uzmanlığı ile şirketlerin kaynaklarını bir araya getirerek toplumsal sorunları daha etkili bir şekilde ele almayı mümkün kılar. İşte bu nedenle, SEEing Youth Projesi, Kıbrıs’ın kuzeyinde benzeri görülmemiş bir örnekle, sektörler arası ortaklıklar kurarak küçük hibe programını hayata geçirmiştir.

Programın Amaçları ve Sonuçları:

– Sivil toplum ve özel sektör işbirliğini güçlendirerek, sürdürülebilir ortaklıklar için ağlar oluşturmayı hedefleyen kurumsal sosyal sorumluluk projelerini teşvik ederken; gençlerin sivil topluma aktif katılımını sağlamayı,
– Proje geliştirme ve uygulama yoluyla sosyal değişim yaratmaya aktif olarak katılmaları için 18-30 yaş arası gençleri harekete geçirmeyi,
-İnsan hakları temelli ilkelerin, ayrımcılık yapmamanın, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, marjinalleştirilmiş ve kırılgan grupların gençlik girişimlerine dahil edilmesinin yaygınlaştırılmasını teşvik etmeyi amaçlamıştır.

Her şey, küçük bir fikir ve değişim isteğiyle başladı.
Doğru ortaklıklar, uygun fırsatlar ve elbette küçük bir fon desteği ile, gençler, cesaret ve enerjileriyle hayallerini gerçeğe dönüştürdüler.

Yedi genç, yedi farklı tema, STÖ’ler ve şirketler… SEEing Youth Projesi kapsamında yürütülen Geleceğe İlham Ver (GİV) Küçük Hibe Programı, yedi gencin şirket ve STÖ’lerle yürüttükleri projeleri tamamlamalarıyla başarıyla sonuçlandı.

SEEing Youth Projesi’nin son uygulama yılında, sektörler arası sosyal sorumluluk girişimlerinin artırılması amacıyla Geleceğe İlham Ver Küçük Hibe Programı hayata geçirildi. “Daha iyi bir dünya yaratma tutkusuna sahip bir genç misin?” sloganı ile yola çıkan program gençlere sosyal değişimi yönlendirme ve kalıcı bir etki yaratma fırsatı sundu. Programın hedefi; gençleri, olumlu değişim yaratmak için fikirlerini uygulayabilen, sosyal açıdan bilinçli, kendine güvenen ve aktif vatandaşlar olmaları için desteklemek ve güçlendirmek idi.

Geleceğe İlham Ver Küçük Hibe Programı, gençlerin toplumsal dönüşüme aktif bir yurttaş olarak nasıl katkı sağlayabileceğinin kısa ama etkili bir hikayesidir.

Geleceğe İlham Ver Küçük Hibe Programı Projeleri

Proje Adı: Cinsel Sağlık ve LGBTI+ Sağlığı Projesi
Küçük Hibe Yararlanıcısı: ALIM SANCAR
Proje Ortakları: Girne Gençlik Derneği – Apero Cafe ve PAO Burger

Projenin amacı, cinsel sağlık ve LGBTİ+ sağlığı konularında gençlerin farkındalığını artırmak ve bu alanlarda kapsamlı, bilgilendirici kaynaklar oluşturarak gençlerin bu kaynaklara erişimini sağlamaktı.

Cinsel sağlık ve LGBTİ+ sağlığı, toplumumuzda yeterince konuşulmayan, ancak hayati önem taşıyan konulardandır. Bu konuların tabu olarak görülmesi, özellikle gençler arasında yanlış bilgi ve önyargıların yayılmasına neden olmakta ve ciddi bir bilgi kirliliği yaratmaktadır. Cinsel Sağlık ve LGBTİ+ Sağlığı Küçük Hibe Projesi, bu bilgi kirliliğini azaltmak ve farkındalığı artırmak amacıyla temel bilgileri sunmayı hedefledi. Uzmanlar tarafından hazırlanan broşürlerde, güvenli ve saygılı cinsel ilişkilerin önemi vurgulanırken, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) ve korunma yöntemleri hakkında kapsamlı bilgi verildi. Gençlerle yapılan tematik tartışma etkinliklerinde, gençlerin cinsel sağlıkla ilgili özgürce soru sorup yanıt alabileceği ortamlar yaratıldı ve bu tartışmalarda ortaya çıkan bilgiler derlenerek raporlandı.

Proje, gençlik alanında çalışan bir sivil toplum örgütü ile stratejik ortaklık kurarak kendi hedef kitlesine ulaşırken, bu ortaklık sayesinde örgüt de daha fazla gence erişim sağladı. Girne Gençlik Derneği yetkilileri, tematik tartışma etkinliklerinde gençlerin etkileşiminin beklentilerin çok ötesinde olduğunu ve paylaşılan deneyimlerin çeşitliliğinin, birçok tabunun yıkılması açısından büyük değer taşıdığını belirtti.

Proje ortağı olan, gençlere yönelik yoğun hizmet veren Apero Cafe ve PAO Burger ise sosyal medya hesapları aracılığıyla proje içeriklerinin yaygınlaştırılmasına katkıda bulundu.

Proje Adı: GENÇ FOLK-DER
Küçük Hibe Yararlanıcısı: HASAN KAYIPLAR
Proje Ortakları: Folk-Der ve Ramadan Cemil İşletmeleri

Covid-19 süreci ve sonrasında birçok sivil toplum örgütü gibi, Lefkoşa Folklor Derneği (FOLK-DER) de katılımcı sayısında azalma ve motivasyon düşüşü ile karşılaştı. Genç bir halk dansları oyuncusu olarak derneğe katılan ve yıllar içinde eğitmenliğe yükselen Hasan Kayıplar, on beşinci yılını doldururken, SEEing Youth Geleceğe İlham Ver Küçük Hibe Programı aracılığıyla hem örgütüne hem de kendisi gibi aktif gençlerin dernek içi karar alma süreçlerine katılımını artırmak için harekete geçti.

Proje kapsamında düzenlenen aktivitelerle, 5-17 yaş arası 50 çocuk ve genç ile 30 deneyimli oyuncu, eğitmen ve 50 velinin beklenti, ihtiyaç ve talepleri belirlendi. Yaş gruplarının özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre tasarlanan sanat terapisi, interaktif drama atölyesi, odak grup çalışmaları ve anketler ile elde edilen veriler derlenerek dernek yönetimine rapor olarak sunuldu.

Proje ortaklarından Ramadan Cemil İşletmeleri yetkilileri, şirketlerinin sosyal sorumluluk çalışmalarını değerlendirirken, topluma katkı sağlamak, sivil toplumun gücünü artırmak ve toplumsal dönüşümü hızlandırmak amacıyla çeşitli sosyal sorumluluk projelerini desteklediklerini vurguladı. Ayrıca gençlerle çalışmanın her zaman yaratıcılık ve yeni perspektifler sunduğunu da belirten yetkililer, bu projeyle genç nesillere ulaşma fırsatı bulduklarını ifade etti. Proje koordinatörü ve dernekle birlikte, proje süreçlerinin nasıl ilerleyeceği, verimli uygulanması ve deneyim aktarımı konularında önemli katkılar sağladıklarını da ekledi.

Proje Adı: Çok Amaçlı Yangın Müdahale Aleti
Küçük Hibe Yararlanıcısı: İLAYDA TAŞKAYA
Proje Ortakları: Sivil Afet Timi ve Metgin

Kıbrıs, özellikle yaz aylarında yüksek yangın riski ile sürekli karşı karşıya kalmaktadır. Büyük orman felaketlerinin önlenmesi için sadece profesyonel ekiplerin değil, gönüllülerin de donanımlı olması son derece önemlidir. İlayda Taşkaya, büyük yangın felaketlerinde sahada profesyonel olarak görev yapan bir doğa aktivistidir. Sivil Afet Timi üyesi olan Taşkaya, geliştirdiği proje ile sahada kullanılabilecek hafif, taşınabilir ve çok işlevli bir yangın müdahale aleti tasarlayıp üretmeyi, bu aleti hem profesyonellerin hem de gönüllülerin kullanımına sunmayı amaçladı.

Proje kapsamında toplam kırk üç adet çok amaçlı yangın müdahale aleti üretildi. Bu alet, sahada yapılan birebir denemelerle geliştirilip üretildi. Sivil Afet Timi, son yıllarda afetlere aktif müdahalede bulunma deneyimi ve genç kitlesi ile projenin ana hedef kitlesini oluşturdu. Sivil Afet Timi’nin gönüllü genç ekibiyle birlikte, orman yangınlarına müdahale eden profesyonellerin donanımları da artırıldı.

On iki yılı aşkın afet müdahale deneyimine sahip olan ve kurumsallaşmasını yeni tamamlayan Sivil Afet Timi’nde yetkililer, projenin özellikle gençlerin karşılaştığı toplumsal bir soruna nasıl çözüm bulabileceklerini ve bu çözüme nasıl ulaşabileceklerini göstermesi açısından önemli katkılar sağladığını belirtti.

Proje Adı: Aynı Dili Konuşalım
Küçük Hibe Yararlanıcısı: IRMAK BEKTAŞOĞLU
Proje Ortakları: İnsan Hakları Platformu – Mülteci Hakları Derneği ve Tunga Medya

Dil, bir toplumun parçası olmanın ilk aracı olduğundan; akranlarla sosyalleşmek, bir yaşam deneyimini anlamlandırmak ve belirli bir yerde bir yaşam planlamak için en azından temellerine sahip olunması gereken hayati bir beceridir. Kıbrıs’ın kuzeyindeki kamu ilkokullarında Türkçe bilmeyen çocukların sayısı, son yıllardaki göç dalgalarının da etkisiyle azımsanamayacak kadar yükselmiştir. Türkçe iletişim kuramayan çocukların, müfredata adapte olma ve anlamanın yanısıra, yerel toplumla entegrasyonu da ciddi anlamda sekteye uğramaktadır.

Proje kapsamında, Türkçe konuşamayan on dört göçmen ve mülteci ilkokul çocuğuna yönelik altmış dört saatlik Türkçe iletişim dersleri ve etkinlikleri gerçekleştirildi. Üç ana öğretmen, harfler, sayılar, renkler, vb gibi temel A1 Türkçe konularına odaklanan dersler yürütürken; etkinlik organizatörleri ve eğitmenler, çocukların ilgisini daha fazla çekmek için yaratıcı drama ve hikaye anlatımı gibi alternatif öğretim yöntemlerini kullandılar. Projenin tasarım ve uygulama süreci, güvenli ve kapsayıcı bir öğrenme ortamı yaratma prensibi ile şekillendirildi. 2024 yılının Temmuz ve Ağustos ayları boyunca devam eden eğitimlerde, ailelerle kendi dillerinde iletişim kurulmasından çocukların ihtiyaç duyduğu kırtasiye malzemelerinin teminine, servisle evlerinden alınarak eğitime getirilmesine ve eğitim müfredatının uzman öğretmenler tarafından ihtiyaçlara uygun olarak tasarlanmasına kadar her aşama titizlikle planlandı ve uygulandı.

Projenin STÖ ortakları olan İnsan Hakları Platformu ve Mülteci Hakları Derneği, genç bir aktivistin bu alandaki çalışma heyecanıyla projenin titizlikle planlanıp uygulanmasının, kendi örgütlerinin çalışmalarına da katkı sağladığını vurguladılar.

Proje Adı: Caretta Caretta Sahil Temizleme Robotu
Küçük Hibe Yararlanıcısı: MUSTAFA KEMAL AMBAR
Proje Ortakları: Mağusa Suriçi Derneği – Kocareis

Proje, sahillerdeki mikroplastik kirliliği ile mücadele etmek için tasarlanmış kaplumbağa şeklinde bir robotun tasarlanarak üretilmesi süreçlerini içermektedir. Caretta Caretta olarak isimlendirilen robot, küçük plastik parçalar, sigara izmaritleri, plastik kapaklar ve diğer atıkları toplamak üzere Mustafa Kemal Ambar liderliğinde genç bir ekip tarafından geliştirildi. Teknolojiyi çevre dostu bir yaklaşımla birleştirerek sahil temizliğine katkıda bulunmayı ve bu konuda toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlayan proje, sahillerdeki kirliliğin azalması ve doğal yaşam alanlarının korunmasına katkı sağlamayı da hedefledi.

Proje kapsamında Mustafa Kemal Ambar öncülüğündeki proje ekibi robotu geliştirirken, Kıbrıs’taki hava şartları, sahillerdeki kum yapısına kadar pek çok çevresel faktörü gözeterek tasarladı. Robotun gövdesi aynı zamanda, ileri dönüşüm prensibiyle plastik şişe kapakları gibi atık malzemelerin yeniden kullanılması ile de örnek teşkil etti. Çocuklara yönelik sahil temizliği ve çevre koruma konusunda bilinçlendirici broşürler hazırladı.

Proje ortağı Mağusa Suriçi Derneği, yıllardır denizlerde ve sahillerdeki atıklar konusunda kapsamlı çalışmalar yürütmektedir. Çevre bilincinin geliştirilmesi için özellikle okullarda pek çok farkındalık çalışması yürüten örgüt, bu proje ile alandaki çalışmalarına bir de “teknolojik gönüllü” katmış oldu.

Gelecek sefer Mağusa’da bir sahile gittiğinizde, belki de Caretta Caretta sahil temizlik robotunu, mikroplastik temizliği yaparken görebilirsiniz.

Proje Adı: Demans Hasta Yakınları Bilgilendirme ve Destek Projesi
Küçük Hibe Yararlanıcısı: SILA BIRDAL
Proje Ortakları: Alzheimer Derneği – The Good Food Trading

Kıbrıs’ın kuzeyinde, Alzheimer ve demans görülme sıklığı, diğer ülkelerdeki gibi yaşla birlikte artmaktadır. Özellikle 65 yaş üstü bireylerde Alzheimer riski her beş yılda iki katına çıkarken bu oran 85 yaş her iki kişiden birine kadar yükselebilmektedir. Alzheimer Derneği’nin yapmış olduğu araştırma raporlarına göre; nörolojik hastalıklara dair eğitim, bilgilendirme ve destek ihtiyacı kamu tarafından sağlanamamaktadır. Bu hastalıkların bakımına dair bilgilerin daha çok açık kaynaklardan alındığı, hasta bakımını üstlenen kişilerin konu kapsamında eğitimlerinin olmamasının yanı sıra psikolojik destek alabilecek kaynakların yetersiz olması da ayrıca endişelendiricidir.

Demans Hasta Yakınları Bilgilendirme ve Destek Projesi, Kıbrıs’ın kuzeyinde Demans ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara ilişkin farkındalığın artırılması ve hastalara bakım verenlere psikolojik ve eğitsel destek sağlanmasını hedefledi.

Proje kapsamında gerçekleştirilen online eğitim toplantıları bakım verenlerin uzmanlardan birebir bilgi almasını sağlarken, yüz yüze gerçekleştirilen fiziksel egzersiz aktiviteleri ve kil çalışmaları hem hastaların hem de bakım verenlerin kendilerini yenilemeleri için fırsat verdi.

Proje ortakları, gençlerle çalışmanın gençlere ulaşmada önemli bir köprü işlevi gördüğünü vurgularken, özel sektör ve STÖ işbirliğinin toplumsal fayda sağlama yolunda güçlendirici bir deneyim olduğunu ifade ettiler.

Proje Adı: Green Hub
Küçük Hibe Yararlanıcısı:TUĞBA YILMAZ
Proje Ortakları: Yeşil Barış Hareketi – KMC Consulting – ASM Geridönüşüm Ltd.

“Green Hub”, çevre bilincini Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin ışığında gençlerin benimseyerek hayatlarına adapte etmeleri hedefiyle, sürdürülebilir bir yaşamı teşvik eden bir topluluk oluşturmak üzere tasarlandı.

Tuğba Yılmaz tarafından yürütülen proje kapsamında Green Hub, çevreciliği, veganlığı ve doğa korumayı destekleyen bir topluluk olarak yapılandırıldı. Proje, sürdürülebilir olmayan yaşam alışkanlıklarının doğa ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini kamuoyu ile paylaşarak, uzun vadede söz konusu alışkanlıkların değiştirilmesini amaçladı.

Sosyal medya aracılığıyla sürdürülebilir yaşam, bilinçli tüketim gibi konularda içerikler paylaşan proje; farkındalık toplantıları, geri dönüşüm çalışmaları, eğitimler ve doğa temizliği gibi etkinlikler düzenledi.

Proje ortakları, özellikle bir genç tarafından tasarlanıp yürütülen projenin, gençlere çok daha hızlı ve etkili ulaşabilmesinin avantajına vurgu yaptılar. Gençlerin tasarladıkları projelerin, kurumsal sosyal sorumluluk bağlamında daha tecrübeli ve donanımlı kurumlarla işbirliği ile sürdürülmesinin hem sektörler arası hem de kuşaklar arası tecrübe paylaşımını mümkün kıldığı, farklı kitlelere ulaşmayı sağladığını vurguladılar.