Gençleri, Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) ve şirketlerle bir araya getirerek, gençlerin toplumsal faydayı önceleyen projelerini hayata geçiren Geleceğe İlham Ver Küçük Hibe Programı, tamamlandı.
Geleceğe İlham Ver (GİV) Küçük Hibe Programı, Avrupa Birliği tarafından Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı kapsamında finanse edilen ve Kıbrıs Kıbrıs Türk Yöneticiler Derneği (KTYD) ve İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği (İKYD) tarafından yürütülen SEEing Youth Projesi çatısı altında gerçekleştirildi.
Geleceğe İlham Ver Küçük Hibe Programı Projeleri Başarıyla Uygulandı
Gençlerin belirlediği toplumsal sorunlar temelinde hazırlanan yedi yenilikçi proje, insan hakları, çevre ve benzeri konularda çalışmalar yaptı. Toplumu dönüştürme arzusuyla yola çıkan gençleri desteklemek amacıyla GİV Küçük Hibe Programı, toplamda 7 proje için 26.266 Euro destek sağladı.
İnsan hakları, çevre, sosyal katılım ve sürdürülebilirlik gibi kritik alanlarda faaliyet gösteren projeler, 15 Mayıs’ta gerçekleşen lansman etkinliği ile kamuoyuna duyuruldu ve yürürlüğe giri ve program Ekim 2024’te tamamlandı. GİV Küçük Hibe Programı, adil, eşitlikçi ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak isteyen gençleri destekleyerek sosyal değişim, katılım ve kapasite geliştirme konularında aktif olmalarına olanak sağladı.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Neden Önemlidir?
Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS), şirketlerin sadece kar amacı gütmekle kalmayıp, topluma ve çevreye de katkı sağlama sorumluluğunu üstlenmesini gerektirir. KSS projeleri, toplumsal sorunlara çözüm bulma sürecinde şirketlerin etkisini artırır, çalışan motivasyonunu yükseltir ve şirketlerin toplumla olan bağlarını güçlendirir. Aynı zamanda, şirketlerin itibarını olumlu yönde etkileyerek, sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir rol oynar. KSS, hem bireyler hem de toplum için daha adil, eşitlikçi ve sürdürülebilir bir dünya inşa edilmesine katkı sağlar.
Neden Sektörler Arası Ortaklık Gereklidir?
Toplumumuz, kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin teşvik edilmesine ve sivil toplum örgütleri ile özel sektör arasında daha fazla işbirliğine ihtiyaç duymaktadır. Bu işbirliğinin başarısı, mümkün olduğunca çok paydaşın bir araya gelerek birlikte çalışması, öğrenmesi ve büyümesiyle sağlanabilir. Aktif yurttaşlar ve STÖ’ler, belirli bir tematik odak üzerinden toplumsal sorunları çözmeye yönelik fikirler geliştirirken, şirketler bu çabaları çeşitli kaynaklarla destekleyerek kalıcı çözümler üretmede önemli bir rol oynayabilir. Bu işbirliği, aktif yurttaşların gönüllülüğü, STÖ’lerin uzmanlığı ile şirketlerin kaynaklarını bir araya getirerek toplumsal sorunları daha etkili bir şekilde ele almayı mümkün kılar. İşte bu nedenle, SEEing Youth Projesi, Kıbrıs’ın kuzeyinde benzeri görülmemiş bir örnekle, sektörler arası ortaklıklar kurarak küçük hibe programını hayata geçirmiştir.
Programın Amaçları ve Sonuçları:
– Sivil toplum ve özel sektör işbirliğini güçlendirerek, sürdürülebilir ortaklıklar için ağlar oluşturmayı hedefleyen kurumsal sosyal sorumluluk projelerini teşvik ederken; gençlerin sivil topluma aktif katılımını sağlamayı,
– Proje geliştirme ve uygulama yoluyla sosyal değişim yaratmaya aktif olarak katılmaları için 18-30 yaş arası gençleri harekete geçirmeyi,
-İnsan hakları temelli ilkelerin, ayrımcılık yapmamanın, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, marjinalleştirilmiş ve kırılgan grupların gençlik girişimlerine dahil edilmesinin yaygınlaştırılmasını teşvik etmeyi amaçlamıştır.
Her şey, küçük bir fikir ve değişim isteğiyle başladı.
Doğru ortaklıklar, uygun fırsatlar ve elbette küçük bir fon desteği ile, gençler, cesaret ve enerjileriyle hayallerini gerçeğe dönüştürdüler.
Yedi genç, yedi farklı tema, STÖ’ler ve şirketler… SEEing Youth Projesi kapsamında yürütülen Geleceğe İlham Ver (GİV) Küçük Hibe Programı, yedi gencin şirket ve STÖ’lerle yürüttükleri projeleri tamamlamalarıyla başarıyla sonuçlandı.
SEEing Youth Projesi’nin son uygulama yılında, sektörler arası sosyal sorumluluk girişimlerinin artırılması amacıyla Geleceğe İlham Ver Küçük Hibe Programı hayata geçirildi. “Daha iyi bir dünya yaratma tutkusuna sahip bir genç misin?” sloganı ile yola çıkan program gençlere sosyal değişimi yönlendirme ve kalıcı bir etki yaratma fırsatı sundu. Programın hedefi; gençleri, olumlu değişim yaratmak için fikirlerini uygulayabilen, sosyal açıdan bilinçli, kendine güvenen ve aktif vatandaşlar olmaları için desteklemek ve güçlendirmek idi.
Geleceğe İlham Ver Küçük Hibe Programı, gençlerin toplumsal dönüşüme aktif bir yurttaş olarak nasıl katkı sağlayabileceğinin kısa ama etkili bir hikayesidir.